استقلال مالی بانوان همواره موضوعی است که در جوامع مردسالار چندان خوش نبوده و از دلایل آن بگذریم آنچه که مهم می باشد اهمیت استقلال مالی زنان و مراحل رسیدن به آن می باشد.
استقلال مالی به چه معناست؟
حتی اگر حامی قابلاعتمادی دارید و بهگمانتان این موضوع اهمیتی ندارد، روزی ممکن است حامیتان را از دست بدهید. پس استقلال مالی را نباید بیاهمیت بدانید. استقلال مالی بهزبان ساده یعنی از نظر مالی به کسی وابسته نباشید. خب، در این صورت چه اتفاقی میافتد؟
کنترل امور مالی شما دست خودتان است: بنابراین خودتان درباره پولتان تصمیم میگیرید و برای این کار به دیگران متکی نیستید.
دانش مدیریت مالی را فرامیگیرید، حتی اگر در سطحی ابتدایی باشد: با این دانش میتوانید تصمیمات درستی بگیرید و امور مالیتان را مدیریت کنید.
میتوانید از نظر مالی خودتان را حمایت کنید: یعنی با درآمد شغلی، پسانداز، سرمایهگذاری یا ترکیبی از هر سه میتوانید روی پای خودتان بایستید. مجبور نیستید به پولتوجیبیِ پدر، خرجیِ همسر، کمک مالی دولت یا وام و نظایر آنها تکیه کنید.
چرا زنان باید استقلال مالی داشته باشند؟
استقلال مالی چیزی است که همه باید به آن برسند و مرد و زن ندارد. منتها چرا استقلال مالی برای زنان مهمتر است؟ دلیلش این است که مردان معمولا چارهای جز رسیدن به استقلال مالی ندارند؛ اما زنان به این مقوله اهمیت چندانی نمیدهند، چون از قدیمالایام همیشه خودشان را وابسته به مردان دانستهاند (در اصل این موضوع را به آنها القا کردهاند). به همین دلیل، اغلب زنان به استقلال مالی بهچشم امری ضروری نگاه نمیکنند.
درست است که هیچکس نمیداند در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد، اما حداقل میتوانیم واکنشی را که باید در شرایط مختلف در آینده نشان دهیم کنترل کنیم. چگونه؟ با استقلال مالی. اگر از نظر مالی مستقل باشید، میتوانید بدون تکیه بر شانس و اقبال برای آینده برنامهریزی کنید. افرادی که از نظر مالی به دیگران وابستهاند فقط میتوانند امیدوار باشند که آینده با آنها خوب تا کند؛ مخصوصا خانمها که با چالشهایی منحصربهفرد روبهرو هستند.
زنان با چه چالشهای مالیای روبهرو هستند؟
استقلال مالی زنان موضوعی است که همیشه نادیده گرفته شده است. سراسر تاریخ پر است از مردانی که زنان را همواره تابع خودشان دانستهاند. کار زنان شامل ماندن در خانه، آشپزی، نظافت و تربیت فرزندان بود؛ در حالی که مردان کار میکردند، خانه میساختند یا شکار میرفتند. البته تا اینجای موضوع ایرادی ندارد، زیرا خودِ زنان هم تمایل زیادی دارند که بر خانهداری، تربیت فرزند و نظایر آنها تمرکز کنند. مسلما اهمیت این مسئولیتها هرگز کمتر از کار خارج از خانه نبوده و حتی شاید بتوان گفت مهمتر هم بوده است.
اما مشکل کجاست؟
مشکل اینجاست که خواه خانهدار باشید یا شاغل، هنوز در قرن جدید با محصولی جانبی از این تفکر سنتی درگیر هستیم: «مرداناند که پول را مدیریت میکنند.» نسلهاست که بسیاری از زنان برای تصمیمگیری مالی به پدر، همسر و مردان دیگری در زندگیشان (حتی برادر و فرزند) تکیه کردهاند. خوشبختانه این طرزفکر کمکم در حال تغییر است. امروزه بسیاری از زنان میدانند باید از نظر مالی مستقل باشند؛ زیرا بدون آن، دستیابی به آرزوهایشان دشوارتر است.
روزهایی که زنان همهچیز را در چهاردیواری خانه میدیدند سپری شده. آنها میخواهند خودشان به اهدافشان برسند.
برخی از چالشهای مالی مهمی که مختص زنان است عبارتاند از:
غالبا دستمزد زنان در جایگاهی شغلی، کمتر از مردانی است که در همان جایگاهاند. بهجز این، زنان مجبورند با پدیدهای بهنام «سقف شیشهای» مبارزه کنند؛ مانعی نامرئی اما کاملا حقیقی که بین زن و موفقیت حرفهای او قرار دارد. این مانع همان چیزی است که برای بسیاری از فرصتها در راه پیشرفت و ارتقای شغلی زنان محدودیت ایجاد میکند.
بسیاری از زنان بخش بزرگی از زندگیشان را صرف تربیت فرزندان و رسیدگی به امور خانه میکنند؛ بنابراین نسبت به مردان زمان کمتری برای کار و کسب درآمد دارند. برخی از زنان حتی مسئولیت نگهداری از سالمندان خانواده را هم بر عهده دارند که این هم وقت کافی برای کار و درآمد آنها باقی نمیگذارد.
نتیجه اینکه بسیاری از زنان نمیتوانند بهاندازه مردان بهطور منظم به درآمدی که از شغلشان به دست میآورند تکیه کنند. به همین دلیل است که زنان باید توجه بیشتری به پسانداز، سرمایهگذاری و برنامهریزی داشته باشند تا پولی را که برای استقلال مالی نیاز دارند فراهم کنند.
چرا استقلال مالی زنان ضرورت دارد؟
این جمله را خوب به خاطر بسپارید: استقلال مالی عبارتی دهانپرکن نیست، ضرورت است. اما چرا؟ به دلیلی ساده: بیشتر زنان خواهناخواه در برههای از زندگیشان بالاخره مجبور خواهند شد خودشان امور مالیشان را مدیریت کنند:
میزان فقر در زنان بالای ۶۵ سال بهطور چشمگیری بالاتر از مردان در همین سن است؛
بسیاری از زنان پس از طلاق، بیوهشدن یا حتی مجردماندن، احتمالا در سنین بالای ۶۵ سال دیگر کسی را نخواهند داشت که پولشان را مدیریت کند، بنابراین باید خیلی زودتر بیاموزند چطور این کار را انجام دهند؛
امید به زندگی در زنان بیشتر از مردان است. بسیاری از زنان که همیشه پدر یا همسرشان تصمیمات مالی آنها را اتخاذ کردهاند. در صورت نبودِ آنها (بهدلیل فوت یا ترک خانواده)، ناگهان با مسئولیتی مواجه میشوند که برایش آماده نیستند.
اگر مجردید، شاید قبلا مسئولیت امور مالی خود را به عهده گرفته باشید؛ اگرنه، احتمالا خیلی زود مجبور به این کار خواهید شد. اگر هم متأهلید، بازهم باید خودتان را آماده کنید که اگر ناگهان مجبور شدید بار مدیریت پولتان را به دوش بکشید، بدانید چه باید بکنید. حتما باید به جایی برسید که دیگر چارهای نداشته باشید؟ چرا زودتر برایش برنامهریزی نمیکنید؟
با آیندهنگری و آمادگی قبلی، استقلال مالی وسیلهای برای رساندن شما به آرزوهایتان خواهد شد. اگر دستدست کنید و دیر به استقلال مالی برسید، فقط از آن برای مقابله با چالشهای غیرمنتظره مانند پرداخت بدهی، پرداخت هزینههای پزشکی، جورکردن دخلوخرج و نظایر آنها استفاده خواهید کرد.
میبینید که استقلال مالی زنان ضرورت است. با داشتن استقلال مالی میتوانید آینده خانواده را تأمین کنید، آرامش بیشتری داشته باشید، هزینهها را کاهش دهید و از همه بهتر، زندگیتان را همان طور که میخواهید بسازید.