نشانه های ابتلا به فرسایش شغلی

نشانه های ابتلا به فرسایش شغلی

مطالب عمومی
نشانه های ابتلا به فرسایش شغلی

در این مطلب از توان آفرین برای شما عزیزان 10 نشانه از نشانه های ابتلا به فرسایش شغلی را مطرح می کنیم. با ما همراه باشید.

سال‌ها پیش شغلی را شروع کردم، که از هر نظر شغل رؤیاییم بود. به قدری این موفقیت برایم مهم بود که نمی‌خواستم به هیچ نحوی خرابش کنم.
 
دیدگاهی که من دارم این است که حتی اگر باهوش‌ترین و بااستعدادترین فرد حاضر در محل کارم نباشم، با اخلاق کاری تأثیرگذارم جایگاه خودم را پیدا می‌کنم. برای همین صبح‌ها زود سر کار حاضر می‌شدم، تا دیروقت می‌ماندم، آخر هفته‌ها هم کار می‌کردم، و تمام این مدت نگرانی شدیدی بابت عملکرد و آینده‌ام داشتم.
 
با گذر زمان، دیگر هیچ اثری از توازن در زندگیم باقی نمانده بود. دیگر از هر انرژی و اشتیاقی برای وقت‌گذرانی با دوستانم تهی شده بودم، به سلامتی‌ام توجهی نمی‌کردم و کارم هم از چشمم افتاده بود.
 
مسأله این نبود که علاقه‌ام را به شغلم به خودی خود از دست داده باشم، بلکه به نمونه کاملی از فرسایش دچار شده بودم. منِ قبراق و سر حال، در عرض چند سال به شدت فرسوده شده بودم. این‌ها علایمی است که اگر در همین مسیری بیفتید که من در آن افتادم، سراغتان می‌آید. تعریف فرسایش کاری از این قرار است: « خستگی و بی‌علاقگی به امور در مدتی طولانی، و به دنبال آن افت عملکرد شغلی.»
 
اگر این ۱۰ نشانه را در خود دیدید، بدانید که ممکن است به فرسایش دچار شده باشید:
 
1- خستگی
 
نشانه واضح فرسایش این است که همیشه احساس خستگی می‌کنید. این خستگی ممکن است عاطفی، ذهنی یا جسمانی باشد. احساس می‌کنید که هیچ انرژی‌ای ندارید.
 
2- بی‌انگیزگی
 
چنان چه دیگر نسبت به هیچ چیز اشتیاق ندارید، به احتمال زیاد دچار فرسایش شده‌اید. از جمله نشانه‌هایش این است که صبح‌هایتان را سخت‌تر آغاز می‌کنید و با بدبختی خودتان را به سر کار می‌کشانید.
 
3- درماندگی، بدبینی و دیگر احساس‌های منفی
 
ممکن است احساس کنید کاری که می‌کنید دیگر اهمیت چندانی ندارد. شاید متوجه شوید که به نسبت قبل منفی‌بافتر شده‌اید. درست است که احساس‌های منفی هر از گاهی برای هر کسی پیش می‌آید. آن چه اهمیت دارد این است که خودتان احساس کنید این وضعیت در شما غیرعادی است.
 
4- مشکلات شناختی
 
فرسایش و فشار روانی مزمن ممکن است با قابلیت تمرکز شما تداخل پیدا کند. در شرایط پر استرس، توجه ما تنها بر عناصر منفی معطوف می‌شود که در نظرمان تهدید به حساب می‌آیند. وقتی استرس تداوم می‌یابد، این تمرکز محدود مانع از آن می‌شود که به موارد دیگر توجه کنیم.
 
5- افت عملکرد شغلی
 
کافی است عملکرد شغلی کنونی خود را با سال‌های گذشته مقایسه کنید. فرسایش روندی است که در مدتی طولانی رخ می‌دهد و در نظر گرفتن بازه‌ای طولانی مدت به شما نشان می‌دهد که آیا دچار افتی موقتی شده‌اید یا فرسایش.
 
6- مشکلات بینافردی در خانه یا محل کار
 
این علامت ممکن است به یکی از این دو شکل بروز یابد: (الف) با دیگران دچار اصطکاک بیش‌تری می‌شوید، یا (ب) در خودتان فرو می‌روید و با همکاران و اعضای خانواده‌تان کم‌تر صحبت می‌کنید.
 
7- اهمیت ندادن به سلامتی‌تان
 
برخی از افراد وقتی دچار فرسایش می‌شوند، به راه‌های ناسالمی برای مقابله با این مشکل روی می‌آورند، مانند سیگار کشیدن، خوردن غذاهای ناسالم یا خواب ناکافی. برخی به قرص‌های خواب روی می‌آورند، یا به امید بازیابی انرژی از دست‌رفته‌شان مصرف قهوه خود را بالا می‌برند.
 
8- حتی وقتی سر کار نیستید، فکر و ذکرتان کارتان است
 
زمان‌هایی که سر کار نیستید، باز ممکن است در حال مصرف انرژی ذهنی خود برای کارتان باشید. در این صورت، فرصتی برای بازیابی از استرس‌هایتان نخواهید داشت، چرا که بازیابی مستلزم زمانی است که در طول آن هم از کار فاصله بگیرید، و هم از فکر کار.
 
9- کاهش رضایت کلی
 
این به معنای احساس شادی و رضایت کم‌تر در رابطه با شغلتان و زندگی شخصی‌تان است. در صورت ابتلا به فرسایش، ممکن است از هیچ چیزی در زندگی شخصی یا اجتماعی خود احساس رضایت نداشته باشید.
 
10- مشکلات سلامتی
 
در طولانی مدت، فشار مزمن به مشکلات جدی سلامتی همچون سوءهاضمه، بیماری قلبی، افسردگی و چاقی منجر می‌شود.
 
و اما درمان:
 
تمدد اعصاب را جدی بگیرید
 
با هر روشی که دوست دارید، خواه مدیتیشن، یا گوش کردن به موسیقی، مطالعه، پیاده‌روی یا دیدن دوستان و خانواده، تمدد اعصاب را در برنامه خود بگنجانید.
 
زندگی غیرکاری پرباری برای خود بسازید
 
چیزی را خارج از کارتان پیدا کنید که شور و شوق زیادی به آن داشته باشید، مثل نوعی سرگرمی، ورزش یا مشارکت داوطلبانه در امور اجتماعی.
 
از فناوری فاصله بگیرید
 
درست است که فناوریِ ارتباطی بهره‌وری را بالا می‌برد، اما باعث می‌شود پای عوامل تنش‌زا به فضای زندگی خانوادگی‌تان نیز باز شود. با خاموش کردن گوشی‌تان، برای مثال هنگام شام، برای خود حد و مرز ایجاد کنید.
 
خواب کافی داشته باشید
 
تحقیقات نشان می‌دهد خواب شبانه کم‌تر از شش ساعت ریسک فاکتور مهمی برای ابتلا فرسایش است. به علاوه، خواب ناکافی موجب خستگی مزمن، کاهش انگیزه، بالا رفتن حساسیت نسبت به شرایط پرتنش و مشکلات بسیار دیگری نیز می‌شود.
 
نظم و ترتیب پیدا کنید
 
معمولاً افراد وقتی دچار فرسایش می‌شوند، به قدری زمان خود را صرف نگرانی می‌کنند که از انجام بسیاری از کارها غافل می‌شوند. برای دچار نشدن به این وضعیت، ذهنتان را خلوت کنید، فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید و سپس کارها را اولیت‌بندی کنید. با این روش، دیگری مجبور نیستید مدام نگران کارهای انجام‌نشده باشید.

شما هم نظر دهید

ما را دنبال کنید